Ulkoverhouksen huoltomaalaus edessä, osaanko itse?
Talon ulkoverhouksen huoltomaalaus on tärkeä talon huoltotoimenpide. Kodin maalaaminen on hauskaa puuhaa ja se onnistuu helposti kotikonsteinkin, kun vain tietää mitä tekee. Seuraavat työvaiheet huolellisesti läpikäymällä onnistut varmasti!
Suunnittelu
Tärkeintä on hahmottaa kokonaiskuva siitä, miten paljon aikaa, työtä, rahaa ja organisoimista urakka vaatii.
Ennen maalaustyön aloitusta kannattaa pohtia muutamia seikkoja. Riittääkö aika varmasti urakan toteuttamiseen? Mitä maalia talossa on käytetty ja käytetään jatkossa? Aikataulutus, työvoiman riittävyys, säät… Tärkeintä on hahmottaa kokonaiskuva siitä, miten paljon aikaa, työtä, rahaa ja organisoimista urakka vaatii, että se tulee varmasti tehdyksi ”hyvän sään aikana”.
Pesu/puhdistustyö
Paras pesutulos saavutetaan laadukkailla pesuaineilla ja mekaanisella käsiharjauksella. Huuhtelun voi suorittaa juoksevalla vedellä, ilman painetta.
Kun maalaustyöhön ryhdytään, ei kannata ensimmäiseksi rynnätä pensselikauppaan. Ennen maalaustyötä tulee suorittaa huolelliset pesu -ja pohjatyöt. Nämä ovat talon maalauksessa se ratkaisevin työvaihe.
Maalia ei kannata levittää likaiselle pinnalle, sillä tällöin uusi maalikerros tarttuu likaan, eikä seinäpintaan. Neuroottinen ei tässäkään työvaiheessa tarvitse olla, vaikkakaan vara ei venettä kaada. Usein pelkkä pölyjen kuivaharjaus on hyvinkin riittävä menetelmä. Vettä käytettäessä huomiota kannattaa kiinnittää veden määrään. Painepesuri on liian tehokas väline seinien pesuun. Paineen avulla puhdasta tulee varmasti, mutta vesi tunkeutuu syvälle lautoihin ja jopa läpi. Kuivuminenkin ottaa heti enemmän aikaa. Paras pesutulos saavutetaan laadukkailla pesuaineilla ja mekaanisella käsiharjauksella. Huuhtelun voi suorittaa juoksevalla vedellä, ilman painetta.
Jos seinissä on homepilkkuja, tulee pesuaine valita sen mukaisesti. Tällöin oikea pesuaine on homeentappajaa sisältävä homepesuaine. Näin varmistetaan homeen tuhoutuminen, eikä se jää muhimaan maalipinnan alle. Oikeanlaiset pesuvälineet löydät esimerkiksi Tikkurilan valikoimasta, usein lähimmästä rautakaupasta.
Pohjatyöt
Huolelliset pohjatyöt palkitsevat vuosien kuluttua, kun maali pysyy tiukasti seinässä kiinni.
Pohjatyöt ovat ratkaiseva työvaihe urakan onnistumisessa. Pohjatöihin kuuluvat irtoavan maalin poisto, pohjamaalaus ja huonojen lautojen vaihtaminen uusiin. Irronnut maali tulee poistaa uuden tieltä. Tämä on hyvin pitkälle käsityötä, eikä vippaskonsteja paljoa ole. Hyvät työvälineet, käsiskrapa ja puukko ovat maalarin tärkeimmät apurit tässä vaiheessa. Huolelliset pohjatyöt palkitsevat vuosien kuluttua, kun maali pysyy tiukasti seinässä kiinni. Puupaljaaksi skrapatut pinnat pohjamaalataan. Pohjamaalina voi käyttää ohennettua pintamaalia tai pohjamaalia. Jos laudoitus on mennyt liian huonoon kuntoon, eikä tervettä puuta saada skrapaamalla näkyviin, on laudan vaihto usein edessä. Toki maalilla voi peittää huonoa pintaa ja saada siitä siistin, mutta se ei ole pitkäikäinen ratkaisu.
Pintamaalaus
Hyvä maalari on tarkka, mutta nopea. Parhaat menetelmät hioutuvat maalauksen aikana, ja siistiin lopputulokseen pystyy kuka tahansa, kunhan ei kiirehdi.
Viimeisenä työvaiheena on itse pintamaalaus. Pintamaalin valintaan vaikuttaa useita tekijöitä. Vanhan seinämaalin ominaisuuksia kannattaa hieman selvittää. Tämä auttaa uuden maalin valinnassa. Perussääntönä voidaan sanoa, että öljypohjaisen päälle voidaan käyttää öljypohjaista ja vesiohenteista maalia. Vesiohenteisen päälle taas käy vain vesiohenteinen. Jos maali on tavanomaisia ulkomaaleja, on vesiohenteinen usein hyvä ratkaisu. Vesiohenteisten välilläkin on eroja. Maalin paksuus tuo usein lisävuosia maalipinnalle, mutta toisaalta tuo paksuutta maalipintaan, mikä voi vuosikymmenien kuluttua muodostua haasteeksi. Rakettitiedettä tämä ei ole ja rautakaupoista saa usein loistavaa apua maalin valintaan.
Itse maalaustyö on kohtalaisen helppoa. Ruiskulla vai pensselillä? Pensselillä tietysti! Ruiskumaalauksiakin Suomessa toki tehdään, mutta edelleen maalinvalmistajatkin suosittelevat perinteistä pensselityötä, jolla taataan siisti maalausjälki ja maalin luja tarttuvuus. Maalia kannattaa käyttää runsaahkosti ja tasaisesti. Samalla seinällä voi erottua eri maalareiden ”käsiala”, jos maalia on käytetty eri tavoin. Taukojen sattuessa rajat kannattaa häivyttää, ettei ne jää paistamaan valmiissa työssä.
Säitä kannattaa tarkkailla maalaustöiden aikana. Liiallinen ilmankosteus tai sateen uhka voivat olla syy jättää pensselit purkkiin. Vesiohenteinen maali onneksi kuivuu jopa tunnissa sadevesiroiskeen kestäväksi. Lisäksi liiallinen kuumuus voi haitata maalaustyötä. Maalipurkeista voit katsoa maalinvalmistajan ohjeistukset säähän liittyen.
Loppu onkin vain maalaustaidetta. Hyvä maalari on tarkka, mutta nopea. Parhaat menetelmät hioutuvat maalauksen aikana, ja siistiin lopputulokseen pystyy kuka tahansa, kunhan ei kiirehdi.
Toteuttamalla nämä vaiheet huolellisesti saavutat takuulla onnistuneen maalaustyön!
Helppoa, eikö?
Työmenetelmät meillä ovat juurikin nämä yllä mainitut. Ota yhteyttä, mikäli maalausasiat ovat mielessä.
Mihin sitten tarvitaan Sävyisä Oy:tä, jos maalaaminen on näin helppoa? Välttämättä ei mihinkään! Jos kuitenkin tarvitset apua, meille voi soittaa ja kysyä neuvoa. Me autamme mielellämme. Jos haluat lisäksi tarjouksen maalaustyöstä, meiltä saat myös sen.
Mitä saat, kun otat Sävyisä Oy:ltä maalauksen? Muutamia vippaskonsteja on yllämainittujen lisäksi toki maalareidemme takataskuun tarttunut, mutta työmenetelmät meillä ovat juurikin nämä yllä mainitut. Pohjatyöt ja maalaustyöt teemme juuri kuten aiemmin mainittiin, pyrkien joka vaiheessa valitsemaan laadukkaimmat menetelmät, materiaalit ja työvälineet. Suunnitteluvaiheessa laskemme aina kiinteän urakkahinnan työlle. Tällöin tiedät maalauksesta koituvat kustannukset jo etukäteen. Rahoitusasioihinkin meillä on ratkaisut, OP yhteistyökumppanina. Lisäksi saat työlle 2 vuoden takuun, joten voit olla huoletta sisällä niin aurinkoisina kuin sateisinakin päivinä.
Me arvostamme taloasi ja haluamme sen suojaan säiltä. Ota yhteyttä, mikäli maalausasiat ovat mielessä. Katsotaan yhdessä, miten löydetään optimaalisin lopputulos.
Lisää vinkkejä omakotitaloasumiseen löydät Facebook-sivultamme.
Ota meihin yhteyttä