Peltikaton huoltomaalaus

Peltikatto on elinkaareltaan kenties pitkäikäisin katemateriaali. Se voi oikein huollettuna ja riittävän usein maalattuna kestää helposti 50 vuotta. Pelti on vahva materiaali, eikä se juurikaan haurastu ajan saatossa, jos se pidetään suojassa ruosteelta.
Peltikatto on juuri niin heikko kuin sen heikoin lenkki on. Siksi vain paikoin ruostetta ottanut pinta voi olla elinkaarensa päässä, jos ruoste on päässyt puremaan syvälle. Vaikka 15 vuotta sitten maalattu katto voi näyttää maasta katsottuna hyvältä, tulisi sen ikäinen maalipinta tarkastaa vuosittain mahdollisilta korroosiovaurioilta. Maalaus tulee suorittaa, jos ruostumista alkaa esiintyä tai jos edellisestä maalauksesta on kulunut 10-15 vuotta.
Peltikaton maalaus, jos joku, on tarkka työvaiheistaan. Alla muutamia vinkkejä onnistuneeseen maalaukseen.


Suunnittelu


Maalauksen aikataulu kannattaa suunnitella huolella ennen rautakauppaan juoksemista. Katto on säiden armoilla 24 tuntia vuorokaudesta ja siksi säätiedotusta kannattaa tarkkailla maalausta suunniteltaessa. Katto ei saisi maalaustyön aikana lämmetä liikaa auringonpaisteen vuoksi. Useissa maaleissa 40 astetta onkin suurin sallittu lämpötila maalattavalle pellille. Lisäksi sateen uhka voi olla hyvä syy jättää pensselit purkkiin. Vaikka vesiohenteiset maalit kuivuvatkin nopeasti, kannattaa sadepäivät ottaa pesu- tai rokulipäivän kannalta. Aikaa työlle kannattaa varata runsaasti. Esimerkiksi arvioitu viikon maalaustyö venähtää helposti jopa parilla viikolla, jos säät eivät ole myöten. Letkut, painepesurit, pesuaineet, harjat, pensselit, maalit, valjaat, työvaatteet ym. työkalut kannattaa kaivaa esille ennen maalauksen aloitusta. Tällöin hyvän sään voi käyttää tehokkaasti maalaukseen, tarvikkeiden etsimisen sijaan!


Materiaalien valinta


Maalin ja muiden materiaalien valinta kannattaa tehdä harkiten. Vanhan maalin tyyppi kannattaa selvittää, jos mahdollista. Tällöin saadaan valittua paras mahdollinen maalilaatu uudeksi maaliksi. Perinteisesti nykyaikaiset vesiohenteiset maalit käyvät useimpien vanhojen maalien päälle. Tikkurilalta vesiohenteisen maalin tunnistaa Akva -merkinnästä. Tässä kannattaa usein turvautua ammattilaisen apuun, jotta maalin valinta onnistuu.


Pohjatyöt


Pohjatyöt, pohjatyöt ja pohjatyöt. Niiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Ruoste tulee hioa kauttaaltaan irti, jotta uudelle maalikerrokselle saadaan hyvä tartunta. Ruosteen poisto tapahtuu helpoiten rälläkällä, siihen tarkoitetulla hiomalaikalla. Ruosteen poiston jälkeen peltipaljaat pinnat tulee pohjamaalata. Pohjamaalaus voidaan suorittaa ohennetulla pintamaalilla tai siihen tarkoitetulla pohjamaalauksella.


Pintamaalaus


Maalaustyö tapahtuu parhaiten pensselityönä. Ruiskulla saadaan jonkin verran tehokkuutta aikaan, mutta työn jälki ja tarttuvuus ei välttämättä ole vastaavalla tasolla pensselityön kanssa. Usein, kunhan maalin sävy pysyy samana, yksi maalauskerros riittää suojaamaan katon uudelleen. Maalinvalmistajan ohjeisiin kannattaa luottaa ja niitä kannattaa noudattaa. Laadukkaasti ja huolellisesti suoritettu maalaus näyttää hyvältä ja kestää aikaa.


Mietityttääkö joku?


Peltikaton maalaus ei ole kodin huoltotöistä se helpoin. Jyrkkä katto, kiireinen aikataulu ja vähäinen informaatio ovat usein hyvä syy kääntyä ammattilaisen puoleen. Meiltä saat ilmaiseksi vinkkiä oman työn suunnitteluun ja halutessasi tarjouksen vaihtoehdoksi omalle työlle. Soita meille niin keskustellaan katon maalauksesta. Me olemme siinä ammattilaisia ja maalausasioissa auttaminen on leipätyötämme.

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *