Julkisivuremontti vai maalaus?

Mistä tietää onko ulkoverhous remontin vai maalauksen tarpeessa?

Puuverhous, joka on rakenteellisesti tehty oikein kestää yleensä vähintään 50 vuotta. Kaiken ratkaisee se, onko maalaukset tehty ajoissa ja oikein. Periaatteessa niin kauan, kun puu on suojassa kosteudelta, on puuverhouksen käyttöikä lähes rajaton. Täydellisessä maailmassa emme kuitenkaan elä, joten verhousten käyttöikä on rajallinen. Mistä tietää milloin maalaus ei enää riitä vaan on raskaamman remontin aika?

Kaksi keskeistä syytä merkkiä remontin tarpeelle ovat laajat lahovauriot ja väärien maalivalintojen aiheuttama maalin hilseily. Hilseily ei ole automaattisesti merkki remontin tarpeesta, vaan tässä tulee arvioida hilseilyn laajuutta ja ongelman alkusyytä.

Lahovauriot puuverhouksessa

Kun puun suhteellinen kosteus on pitkään yli 25%, puu alkaa hiljalleen lahota. Kosteuden nousua aiheuttaa puutteellinen tuuletus ja/tai puutteellinen suoja sateelta. Lahonneessa pinnassa maali ei pysy, joten lahonneet laudat tulee vaihtaa ennen maalausta. Usein laudoista löytyy vain harmaantunutta puuta, jonka sisältä löytyy vielä tervettä puuta. Tällöin huolellinen skrapaaminen voi pelastaa tilanteen.

Kun lahonneiden lautojen määrä nousee lähelle 5 % kokonaispinta-alasta, voidaan sitä pitää merkkinä remontin tarpeesta. Laajemmat lahovauriot ovat myös usein merkki rakenteellisesta ongelmasta, joka ei laudan vaihdolla parane.

 

Väärät maalivalinnat

Erityisesti vanhoissa taloissa ulkoverhouksen maalaushistoria voi olla sanalla sanoen värikäs. Turvallisena on pidetty tapaa maalata samalla maalilla kuin on aiemminkin maalattu, hyvien käsittely-yhdistelmien varmistamiseksi. Osa maaleista on kuitenkin poistunut markkinoilta ja käytännössä kaikkien maalien kemia on matkan varrella muuttunut, joten tämä tapa ei aina toimi.

Maalattavan maalin toimivuus verhouksessa olevan maalin kanssa on pyrittävä aina varmistamaan ammattilaiselta. Yleisohje on, että vesiohenteisen päälle vain vesiohenteista, öljypohjaisen päälle vesiohenteista tai öljypohjaista. Yleisin virhe käsittely-yhdistelmissä onkin vesiohenteisen maalin päälle maalattu öljymaali. Tällöin kysymykseen tulee usein maalin kaapiminen pois kauttaaltaan tai remontti. Useimmiten remontti tulee jopa edullisemmaksi kuin aiemmin mainittu.

 

Milloin maalaus riittää?

Yllä olevilla ohjeilla pääset jo hyvin arvioimaan remontin tarpeellisuutta. Tiivistyksenä voidaan sanoa, että maalin hilseily ei sinänsä ole merkki remontin tarpeesta. Jos hilseilyä tapahtuu joka seinällä ja laajasti, tilanne on toinen. Lisäksi lahovauriot kannattaa ottaa tarkasteluun. Jos lahovaurioita on vain vähäisessä määrin niin remontti ei välttämättä tule vielä tarpeeseen.

Tässäkin asiassa kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Liian myöhään tehty maalaus vaatii yleensä alkuun laajat pohjatyöt aiheuttaen turhaa työtä ja kustannuksia sekä heikentäen ulkoverhousta. Ole ajoissa liikenteessä niin säästät aikaa ja rahaa.

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *